Gedeputeerde Hester Maij op de bres voor streekproducten

Voor het jubileumboek Streekmarkt Twente heb ik in september gedeputeerde Hester Maij geïnterviewd en heb haar enthousiasme en passie voor streekproducten proberen te weer te geven in onderstaand artikel:

Al rijdend door het Overijssels landschap kom je allerlei boerenbedrijven tegen die op een verantwoorde manier met hun dieren en land omgaan, ze hebben gekozen voor een diervriendelijke veehouderij of telen hun gewassen op duurzame wijze. De provincie stimuleert de boeren om in te zetten op een duurzame en veilige voedselproductie. Voor gedeputeerde Hester Maij, met landbouw, natuur en cultuur in haar portefeuille, is dit een belangrijk thema. Al op jonge leeftijd raakte ze verknocht aan goede en verantwoorde producten. “Van kinds af aan heb ik een fascinatie voor lokale producten en gerechten. Mijn vakantieherinneringen gaan veelal over marktkraampjes vol met etenswaren. De geuren, kleuren en smaken van de traditionele streekproducten vond ik overweldigend en zijn me altijd bijgebleven.”

Nog altijd is Hester dol op producten die met passie en liefde zijn gemaakt. En als gedeputeerde wil ze er voor zorgen dat deze producten nog zichtbaarder worden. “Het is belangrijk om consumenten te laten zien welke streekproducten er zijn in Overijssel. Met wedstrijden als OverIJs en OverHeerlijk Soep of Salade proberen we een breder publiek te interesseren voor de regionale producten.” Met dergelijke acties zoekt de provincie ook de verbinding met de horeca. Zo heeft Droste’s in Tubbergen een maand lang het winnende dessert op de kaart gehad. Hester vult aan “De ondernemers zijn onze ambassadeurs, zij laten zien dat je mooie gerechten kunt maken met regionale producten. We hebben hen nodig om een kentering teweeg te brengen.”

De gedeputeerde komt veel bij de Overijsselse boeren en tuinders op het erf. “En route door Overijssel ga ik vaak bij de boeren langs om enkele producten te kopen. Zo vind ik goed, verantwoord vlees heel belangrijk en kaas haal ik bijna altijd uit de regio.” Voor de meeste mensen kost het te veel tijd om langs boerderijwinkels te gaan om daar streekproducten te kopen. Voor deze mensen is de streekmarkt in Delden een echte uitkomst. De Streekmarkt Twente iszo’n 10 jaar geledenals proef begonnen en inmiddels is de markt uitgegroeid tot een begrip.

Als inwoner van Delden is Hester Maij regelmatig op de Streekmarkt te vinden. “Het lukt me niet om elke eerste zaterdag van de maand te gaan, maar als ik naar de streekmarkt ga haal ik van alles; kaas, gerookte paling, vlees, brood, olie en meer. De markt is geweldig en de diversiteit van de producten is groot. Ik kan me Delden niet meer voor stellen zonder deze unieke markt!”

Vanuit haar liefde voor gezond en eerlijk eten wil Hester dat regionale en streekproducten naast de boerderijwinkels en de streekmarkten ook bij de grote retailers verkrijgbaar zijn. “Naast de horeca hebben we ook de supermarkten nodig om streekproducten zichtbaarder te maken. Veel streekproducenten willen wel, maar in veel gevallen leveren ze een seizoensgebonden product en de supermarkt wil dat product het hele jaar kunnen leveren, omdat de consument dat verwacht.”

In Nederland zijn we gewend dat we altijd alle producten kunnen krijgen, terwijl het gezonder is om groenten en fruit uit het seizoen te eten. Daarnaast reizen sommige producten 2500 kilometer om hier te komen, terwijl streekproducten gemiddeld 64 kilometer reizen. Het wordt Hester Maij steeds duidelijker dat we op deze manier niet door kunnen gaan. “We zijn zo gewend dat we alles ter beschikking hebben en voor te weinig geld. In Nederland is het bulk eten te goedkoop, daar kan eigenlijk niet voor geproduceerd worden. Het is belangrijk dat de knop omgaat en dat we vaker kiezen voor gezond en eerlijk.”

Voor streekproducten en voedingsmiddelen van hogere kwaliteit moeten we meer betalen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. “Om die reden is het van belang dat we anders met ons voedsel omgaan, we hoeven niet elke dag vlees te eten, dat hebben we helemaal niet nodig. Wij eten thuis niet alle dagen vlees, maar we kiezen wel voor verantwoord en regionaal vlees. En ik krijg van mijn twee zoons, van 7 en 9 jaar, standaard de vraag: waar komt het vlees vandaan?” Hester vertelt lachend “Zij leren op school veel meer over waar het eten vandaan komt, met als gevolg dergelijke kritische vragen. Nog even en ze lezen samen met mij de etiketten.”