De bewogen geschiedenis van een markant schoolgebouw

Met veel plezier heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan de voorbereidingen van de expositie over ons historische schoolgebouw aan de Sluiskade Noordzijde 68 in Almelo, op deze locatie bevindt zich de vestiging HAVO/VWO van Het Erasmus. Als projectleider was ik inhoudelijk verantwoordelijk voor de expositie, dit deed ik naast mijn vaste werkzaamheden als medewerker communicatie en publiciteit.

In eerste instantie hebben de vestigingsdirecteur Wiko Veenvliet en ik een werkgroep van oud-docenten, oud-conrectoren in het leven geroepen. De werkgroep heeft uiteindelijk de keuze gemaakt voor het uitlichten van vijf belangrijke periodes in de geschiedenis van het schoolgebouw. Door de rijke historische kennis binnen de werkgroep hebben we 22 indrukwekkende panelen kunnen maken die het verhaal vertellen, aangevuld met foto’s, bouwtekeningen en archiefstukken.

Zonder hulp van de leerlingen was de expositie niet zo’n succes geworden

Daarnaast kan een expositie over een schoolgebouw natuurlijk niet gemaakt worden zonder de leerlingen die van het gebouw gebruik maken. Na overleg met tekendocente Martine Fogteloo, heeft zij een groep Kunststroom leerlingen uit 4 en 5 VWO weten te enthousiasmeren om voor de expositie aan de slag te gaan. Dit proces werd begeleid door twee leerlingen uit 6 VWO, Nienke Schoemaker en Karlijn Hulshof. De leerlingen hebben de borden voor de expositie gemaakt en ze hebben geholpen bij de inrichting van de ruimte. Zonder hun bijdrage was de expositie niet zo’n succes geworden.

Daarnaast heb ik gedurende de periode voorafgaand aan de expositie intensief samengewerkt met het vormgevingsbureau van Het Erasmus, DeNK – creatieve vrijdenkers. Samen met hen heb ik de 22 panelen, posters, flyers, uitnodigingen en een programmaboekje gemaakt. Mede doordat zij en een heel aantal andere bedrijven (Lulof, Jazet, Lowik, Mijn Architect, Rob Nijhuis Photographer, Vennegoor, FM School en Brons)  als sponsor betrokken wilden zijn bij deze expositie kon het zo’n succes worden.  De komende drie maanden is de expositie te zien in Het Huis van Katoen en Nu, Rosa Luxemburgstraat 4 in Almelo.

De opening op donderdag 12 januari 2017 was een groot succes, we kregen veel positieve reacties en complimenten over de inrichting van de expositie, vooral de variatie in beeld, tekst en attributen werd enorm gewaardeerd. Ook was het geweldig om de betrokkenheid en het enthousiasme van onze leerlingen te zien. Ze waren duidelijk trots en ik ook!